Mediclub

Maślan Sodu

  • Wspieranie zdrowia jelit i mikrobioty Wsparcie jelit i mikrobioty
  • Regeneracja nabłonka jelitowego Pomoc w regeneracji nabłonka jelitowego
  • Właściwości przeciwzapalne i ochronne Właściwości przeciwzapalne i ochronne
  • Polecany przy SIBO, IBS, po antybiotykoterapii Polecany przy SIBO, IBS, po antybiotykoterapii
  • Wegański, bez glutenu i laktozy Wegański, bez glutenu i laktozy
Bez glutenu

Bez glutenu

Bez cukru

Bez cukru

Bez barwników

Bez barwników

Suplement diety

Suplement diety

44,99 zł 42,75 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 42,75 zł

Dostępny w magazynie

Koszt wysyłki od 9,99 zł

Darmowa dostawa

Od 149 zł

Szybka wysyłka do 48h

Kurier, Inpost

Bezpieczne płatności

Blik, Przelewy24

Maślan sodu – wsparcie bariery jelitowej i komfortu trawiennego

Maślan sodu to sól kwasu masłowego – krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który naturalnie powstaje w jelitach i stanowi główne źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego.

Suplement pomagający dbać o szczelność bariery jelitowej, właściwe pH w jelicie grubym oraz komfort trawienny w codziennym funkcjonowaniu.

Maślan sodu – baner

Kiedy warto sięgnąć po maślan sodu?

Dla osób dbających o codzienny komfort trawienny i kondycję nabłonka jelitowego.

Wsparcie nabłonka Wsparcie szczelności i regeneracji nabłonka jelit
Dyskomfort jelitowy Dyskomfort jelitowy i wahania rytmu wypróżnień
Po antybiotykoterapii Okres po zmianach diety lub antybiotykoterapii
Mikrośrodowisko jelit Wsparcie prawidłowego pH i mikrośrodowiska jelit
Komfort jelit – wizualizacja

Co wyróżnia maślan sodu Medicover Vital?

  • Wysoka zawartość maślanu sodu w porcji dziennej
  • Zawiera naturalnie występujący kwas masłowy
  • Formuła wspierająca barierę jelitową i komfort trawienny
  • Bez glutenu i laktozy
  • Transparentny skład, zgodny z deklaracją

Jak działa maślan sodu?

Kwas masłowy jest preferowanym paliwem dla kolonocytów – komórek jelita grubego. Wspiera integralność nabłonka, sprzyja prawidłowemu pH w świetle jelita i może wpływać na komfort trawienny.

Regularna suplementacja uzupełnia dietę w substancję naturalnie wytwarzaną w jelitach z błonnika przez mikrobiotę.

Wsparcie bariery jelitowej – wizualizacja

Jak stosować maślan sodu?

  • Zalecane spożycie zgodnie z etykietą produktu
  • Najlepiej przyjmować podczas posiłku i popić wodą
  • Nie przekraczaj zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia
  • Suplement diety nie zastępuje zrównoważonej diety i zdrowego stylu życia

Czy wiesz, że...

... kwas masłowy należy do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które powstają w jelitach z błonnika pokarmowego. Ich produkcja zależy m.in. od składu diety oraz mikrobioty.
 

To właśnie maślan jest „paliwem” dla komórek nabłonka jelitowego – zapewnia im energię, wspiera odbudowę bariery jelitowej.

 

Dzięki technologii mikroenkapsulacji, zawarty w suplemencie maślan sodu uwalnia się dopiero w jelitach – dokładnie tam, gdzie jest potrzebny. To czyni go bezpiecznym, skutecznym i dobrze tolerowanym nawet przez osoby z nadwrażliwościami jelitowymi.

Skład i jakość, którym możesz zaufać

Bez zbędnych dodatków. Transparentna informacja o surowcach i otoczce kapsułki.

Nazwa substancji Ilość w porcji dziennej % RWS*
Maślan sodu 600 mg
w tym kwas masłowy 480 mg
Otoczka kapsułki hydroksypropylometyloceluloza
Substancja wypełniająca celuloza
Substancja zagęszczająca hydroksypropylometyloceluloza
Substancja glazurująca etyloceluloza

*RWS – referencyjna wartość spożycia dla osób dorosłych.

Najczęstsze pytania o maślan sodu (FAQ)

 

Na co działa maślan sodu?
Jest źródłem kwasu masłowego, który wspiera nabłonek jelitowy, szczelność bariery jelit i prawidłowe mikrośrodowisko jelit. Może sprzyjać komfortowi trawiennemu.
Czy można łączyć maślan sodu z probiotykami lub prebiotykami?
Zazwyczaj tak. Maślan sodu uzupełnia dietę, a probiotyki i prebiotyki wspierają mikrobiotę. W razie terapii lekami skonsultuj łączenie z lekarzem lub farmaceutą.
Kiedy najlepiej przyjmować maślan sodu?
Najlepiej podczas posiłku, popijając wodą. Najważniejsza jest regularność stosowania.
Czy maślan sodu jest odpowiedni w trakcie antybiotykoterapii?
W trakcie antybiotykoterapii suplementy należy stosować ostrożnie i z zachowaniem odstępu czasowego. Skonsultuj się z lekarzem w przypadku wątpliwości.
Czy maślan sodu jest odpowiedni w ciąży i podczas karmienia piersią?
Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować suplementację z lekarzem prowadzącym.
Po jakim czasie można oczekiwać efektów?
To kwestia indywidualna. Przy regularnym stosowaniu komfort trawienny może poprawiać się stopniowo w ciągu kilku tygodni.
*Suplement diety nie zastępuje zrównoważonej diety ani zdrowego stylu życia. Nie przekraczaj zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Przechowuj w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Ostatnio oglądane:

Artykuły blogowe

11 min

Dlaczego mikrobiota jelitowa to nasz drugi mózg?

Mikrobiota jelitowa to zbiór miliardów mikroorganizmów, które wpływają nie tylko na trawienie, ale także na odporność, nastrój i zdrowie psychiczne. Jelita są połączone z mózgiem tzw. osią jelitowo–mózgową, a aż 90% serotoniny (zwanej hormonem szczęścia) powstaje właśnie w układzie pokarmowym. Zaburzenia mikrobioty (dysbioza) sprzyjają infekcjom, depresji, otyłości i chorobom przewlekłym. Kluczem do zdrowych jelit są: dieta bogata w błonnik, probiotyki, aktywność fizyczna i unikanie zbędnych antybiotyków.

Czy wiesz, że Twoje jelita mogą decydować o tym, jak się czujesz – fizycznie i psychicznie? Mikrobiota jelitowa, czyli biliony mikroorganizmów zamieszkujących układ pokarmowy, odgrywa ważną rolę nie tylko w trawieniu, ale też w regulacji odporności i nastroju. Co więcej, ma ona nawet wpływ na poziom ryzyka zapadania na choroby cywilizacyjne. Dlatego coraz częściej mówi się o jelitach jako o „drugim mózgu” i „ukrytym organie”. Czym dokładnie jest mikrobiota? Jak wpływa na nasz organizm i co zrobić, by działała na naszą korzyść? Zapraszamy do lektury.